Projekt odjeknuo medijima

Ponosni smo što su mediji prepoznali vrijednost našeg projekta! Predstavili smo ga na konferenciji za medije na kojoj smo se osvrnuli i na nezaposlenost osoba s invaliditetom.

Naime, ni kazne ne mogu sva poduzeća s više od dvadeset zaposlenih natjerati na zapošljavanje osoba s invaliditetom, a te im osobe trebaju činiti tri posto zaposlenih. Najveći problem leži u kvalifikacijskoj strukturi nezaposlenih koja ne prati potrebe tržišta rada.

Trenutačno je u Hrvatskoj 5.400 nezaposlenih osoba s invaliditetom od kojih je gotovo 1.200 iz Zagreba. Od tih podataka još više zabrinjava činjenica da je preko 70 posto osoba s invaliditetom nezaposleno dulje od godinu dana, a 17 posto nezaposlenih osoba s invaliditetom taj status ima preko osam godina. Trećina osoba s invaliditetom u Hrvatskoj nema ni dana radnog staža.

Zbog toga je URIHO – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u partnerstvu s Regionalnim uredom Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokrenuo projekt osposobljavanja osoba s invaliditetom za poslove čistača i pomoćnih kuhara. Projekt se održava pod motom Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost, a njegov je službeni naziv Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga.

Cilj je povećati zapošljivost osoba s invaliditetom za poslove čistača i pomoćnih kuhara, a projekt je u prvom redu namijenjen osobama s intelektualnim teškoćama.

Vrijednost projekta Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga je 835.889,59 kuna. U potpunosti je financiran sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u okviru poziva Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza III.

 

Pročitajte i pogledajte neke od objava u medijima:

http://hr.n1info.com/Vijesti/a419528/URIHO-osposobljava-osobe-s-invaliditetom-za-cistace-i-pomocne-kuhare.html

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/pokrece-se-projekt-osposobljavanja-osobe-s-invaliditetom-za-cistace-i-pomocne-kuhare-20190716